Heb jij er ook niet stiekem wel eens van gedroomd? Een huis met een grote tuin en een eigen zwembad. Dat roept toch het ultieme vakantiegevoel bij je op! Want hoe lekker zou het niet zijn om bij thuiskomst uit je werk even een paar baantjes te trekken voordat je gaat koken. Of bij een warme zomerdag af te koelen in je eigen bad in de tuin++.
Maar als je denkt dat een eigen zwembad alleen maar voor rijke mensen met een grote tuin rondom het huis is weggelegd, dan heb je het mis. Tegenwoordig is er een ruim assortiment aan zwembaden. Voor grote tuinen en voor kleine tuinen. Voor een grote portemonnee en voor de kleine portemonnee.

Maar waar moet je rekening mee houden als je een zwembad wilt aanschaffen?

Een eigen zwembad

Voordat je er een gaat uitzoeken kijk je eerst wat je budget is en wat je er maximaal aan wilt uitgeven. Daarna bepaal je welk soort zwembad je wilt hebben. Wil je een inbouwzwembad die vast in je tuin ligt, of wil je er een die je na elke zomer weer kunt opbergen? In het laatste geval is een opblaaszwembad of opzetzwembad een betere optie. En die zijn dan ook weer een stuk goedkoper dan een inbouwzwembad.

Denk ook goed na over de ligging van het bad. Het is fijn als het bad uit de wind ligt. Daarbij is het af te raden om het bad dichtbij bomen en struiken te plaatsen die ervoor zorgen dat er veel bladeren in het water terechtkomen. Een schoon zwembad is natuurlijk het allerfijnst om baantjes te kunnen trekken.

Vergunning

Voor een klein zwembad hoef je geen vergunning aan te vragen. Wil je een grotere van meer dan 30m2, dan moet je wel een vergunning aanvragen. En ook heb je een vergunning nodig als je een zwembad verder dan 30 meter van het huis af wilt plaatsen, deze hoger is dan 1,5 meter, of als je er één in je voortuin wilt. Een vergunning kun je aanvragen bij de gemeente.

Warm water met een houtgestookte zwembadverwarming

And last but no least: natuurlijk wil je in lekker verwarmd en schoon water zwemmen. Een zwembad heeft veel onderhoud nodig en daarvoor moet je diverse materialen aanschaffen. Denk daarbij aan chloortabletten, zwembadfilters een bodemzuiger en bodemnetten.
En of je nu een groot of een klein zwembad hebt, het is altijd prettig om water te hebben op een aangename temperatuur. Het is mogelijk om het water te verwarmen met een houtgestookte zwembadverwarming. Dat is één van de meest goedkope, efficiënte en milieuvriendelijke manieren om je te allen tijden in een lekker warm bad te dompelen.

Voor welk soort zwembad kies jij?