Zodra de lentezon doorbreekt, begint het bij veel mensen te kriebelen om de tuin weer gezellig te maken. Een belangrijk onderdeel van een knusse tuin is privacy. Maar hoe zorg je daarvoor? Nou, een goede start is het kiezen van het juiste materiaal voor je tuinafscheiding. Er zijn veel opties, elk met hun eigen charme en voordelen.
Neem bijvoorbeeld de douglas schutting. Dit is een populaire keuze vanwege de warme uitstraling en duurzaamheid. Douglas hout komt van de Douglas-spar en is een hard soort naaldhout. Het is niet alleen sterk en duurzaam, maar heeft ook een mooie kleur die over de jaren prachtig vergrijst. Zonder behandeling gaat een douglas schutting zo’n 10 tot 15 jaar mee, maar met de juiste behandeling kun je hier nog veel meer jaren plezier van hebben.
Naast hout kun je ook kiezen voor materialen als metaal of kunststof. Deze materialen vergen minder onderhoud dan hout en zijn vaak in diverse moderne designs verkrijgbaar. Het komt erop neer dat je keuze voor materiaal afhangt van je persoonlijke smaak, budget en hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud.
Ontwerpideeën die je tuin transformeren
Wanneer je de materiaalkeuze achter de rug hebt, is het tijd om na te denken over het ontwerp van je tuinafscheiding. Wil je een strakke, moderne look of ga je voor natuurlijk en landelijk? Afhankelijk van de stijl van je tuin kun je verschillende richtingen op. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor horizontale planken voor een ruimtelijk effect of juist verticale planken voor een klassieke uitstraling.
Vergeet ook niet de combinatie van groen met je schutting. Klimplanten tegen een houten schutting kunnen bijvoorbeeld voor een levendig effect zorgen. En wat dacht je van ingebouwde plantenbakken of verlichting? Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je tuinafscheiding niet alleen functioneel maar ook esthetisch aantrekkelijk te maken.
Stap voor stap zelf je tuinafscheiding maken
Een schutting plaatsen kan een flinke klus zijn, maar met een goede voorbereiding en wat handigheid kun je dit prima zelf doen. Begin met het uitzetten van waar de schutting moet komen te staan. Gebruik hiervoor touw en paaltjes om een rechte lijn te krijgen.
Het plaatsen van de palen is misschien wel de belangrijkste stap. Zorg ervoor dat deze stevig in de grond staan, zodat je schutting straks weer en wind kan doorstaan. Graaf gaten, plaats de palen en verstevig ze met snelbeton. Zodra dit droog is, kun je beginnen met het bevestigen van de panelen of planken. Zorg ervoor dat alles waterpas staat! Een beetje extra tijd hierin steken kan later veel problemen voorkomen.
Onderhoudstips om je afscheiding mooi te houden
Heb je eenmaal een mooie schutting staan, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Onderhoud speelt hierbij een grote rol. Voor houten schuttingen betekent dit dat je ze regelmatig moet controleren op houtrot en ze zo nodig moet behandelen met een beits of lak.
Voor metalen of kunststof schuttingen is het onderhoud gelukkig minder intensief. Vaak is schoonmaken met wat water en zeep genoeg om ze er weer als nieuw uit te laten zien. Let wel op dat sommige schoonmaakmiddelen materialen kunnen aantasten, dus check dit altijd even voor gebruik.
Inspiratie uit de praktijk: creatieve voorbeelden van zelfgemaakte tuinafscheidingen
Om echt te begrijpen hoe divers tuinafscheidingen kunnen zijn, is het leuk om praktijkvoorbeelden te bekijken. Mensen zijn ontzettend creatief in het bedenken van oplossingen die passen bij hun tuin en persoonlijke smaak.
Zo zijn er mensen die oude pallets hebben omgetoverd tot hippe verticale tuinen die dienen als afscheiding. Anderen hebben weer gekozen voor een mix van materialen zoals glas en metaal voor een ultramoderne look. Laat je inspireren door wat anderen hebben gedaan en geef daar je eigen draai aan!